ITT TARTÓZKODIKBlogok / web4get's blog / Drupalistát keresünk - pontosan kire is van szükségünk?

Drupalistát keresünk - pontosan kire is van szükségünk?


Írta:web4get Bejegyzés dátuma:03 July 2013

A Drupal egy út, egy szabványos út a webes megjelenésben való megoldáshoz. Egy nyílt forráskódú, szabadon letölthető keretrendszer ez, amelynek megvan a saját logikája, működési elve. Ezt pedig alaposan meg kell ismerni, ha valaki ezzel szeretne foglalkozni.

Sok projekt dől be amiatt, hogy megbíznak egy olyan olyan vállalkozót, aki, azon túl, hogy remekül ért a PHP-ben való programozáshoz, a Drupalhoz nem ért, a rendszert nem ismeri.

Sajnos, a Drupal egyre növekvő népszerűsége és elterjedtsége egy kettős negatív hatást generál azok számára, akik drupalos megoldást keresnek. Nem csak, hogy hiány van tapasztalt drupalistákból, de egyre több kontár drupalista kínálja szolgáltatásait. És ezeket a problémákat tovább bonyolítja az a tény, hogy sok megrendelő egész egyszerűen nem ismeri annyira a Drupalt, hogy meg tudja ítélni, hogy milyen munkára kit bízzon meg.

Hogyan lehet tehát kiválasztani a megfelelő Drupal-szakértőt, hogy a projekt eredményeként tényleg a Drupalra jellemző rugalmasságú, szabványos és a felhasználóknak, illetve a szerkesztőknek is könnyen használható weboldalt hozzunk létre?

Első lépés hogy tudjuk, kit keresünk. Többféle Drupalhoz értő szakember van. A megbízó rendszerint ezzel nincs tisztában, nem tudja, hogy milyen drupalistára is van szüksége.

Három nagyobb csoportja van a drupalistáknak: sminkkészítő, sitebuilder és modulfejlesztő. Ezek közül természetesen csak egynek, a modulfejlesztőnek kell elengedhetetlenül értenie a PHP-hoz.

 

A sminkkészítők a weboldal grafikájáért felelősek, amely független az oldal struktúrájától és tartalmától. Olyannyira független, hogy egy Drupal oldal teljes kinézete akár néhány kattintással megváltoztatható.

Kétféle sminkkészítő van: egyik a meglévő sminket írja át, alsminket készít, míg a másik egy teljesen újat készít. Csak az új smink készítéséhez van szükség PHP-tudásra, de a grafikai érzék és a CSS-tudás ennél sokkal fontosabb. Az alsmink készítéséhez is jó, ha társul PHP-tudás, de ez nem létfontosságú, gyakran elegendő csak általánosságban érteni a CSS-hez.

 

A sitebuilderek állítják össze az oldalt, annak struktúráját, tartalomtípusokat, űrlapokat, menüket, nézeteket hoznak létre. Ők állítják be a jogosultságokat, az adminisztrációs felületet és az oldal, illetve tartalmak tulajdonságait.

A sitebuildereknek nincs szükségük PHP-tudásra (persze jó, ha van, de nem feltétel); sokkal fontosabb, hogy tisztában legyenek az oldal struktúrájával, használhatóságával, felhasználó-barátságával, elérhetőségével, stb.

A sitebuilderek igen összetett, gazdag funkcionalitású oldalakat tudnak felépíteni csupán az alap- és a kiegészítő modulok felhasználásával.

Bár a PHP ismerete nagyobb magabiztosságot adhat és sokszor segíthet egy bizonyos pont után, mégsem az a jó megoldás, ha egy problémát egyből PHP- kódolással oldunk meg. A Drupalban legalábbis nem. A Drupalban az egyedi kód csak a legvégső megoldás lehet egy problémára. A feladatok kódolással való megoldása a Drupal rugalmasságát csökkentik.

A kiegészítő modulok, a hatalmas közösségi támogatás révén szinte minden igényt lefednek. Ha egyedi PHP-ra van szükség egy weboldal elkészítéséhez – azaz ha egy funkciót nem lehet létrehozni a már meglévő modulokból -, akkor egyedi modulokra lesz szükség, ahol is színre lépnek a modulfejlesztők.

 

A modulfejlesztőknél, természetesen, elengedhetetlen a PHP-tudás. De egy jó modulfejlesztőnek jó sitebuilder készségekre is szüksége van. Nem elég csupán a PHP-tudás, de magas szinten kell érteni Drupal API-hoz, illetve számos modul API-hoz.

 

Tisztáznunk kell azonban, hogy nincsenek egyértelmű határok e három főcsoport között. Sok sminkes egyben sitebulider is, sok modulfejlesztő sitebuilder is, vagy vannak külön szakágak, amelyek fedik e három főcsoportot, vagy egyikbe sem illeszkednek, mint például a teljesítményoptimalizáló, aki szerverek konfigurációjával is foglalkozik.

Általában a cégek, azon túl, hogy Drupal egy PHP-t és MySQL-t használó tartalomkezelő rendszer, nem sokat tudnak róla. Így egyrészt érthetően, másrészt hátrányosan megkülönböztetve “Drupal-fejlesztőt” keresnek - hangsúlyozva a PHP- tudást, mint elengedhetetlen kritériumot.

A munkaerőpiacon sok jó Drupal sitebuilder van, de csak kevés jó Drupal modulfejlesztő. Az a megbízó, akinek az igényeit egy sitebuilder is kielégítheti, viszont “Drupal fejlesztőt” keres PHP-tudással - miközben neki egy Drupal sitebuilderre lenne igazából szüksége -; nos talán nem ez a siker útja. Egy jó sitebuilder tudja, mikor kit kell bevonni, mihez kell egy sminkes és végül mihez kell már modulfejlesztő. Felvenni egy modulfejlesztőt, amikor nem még nem is tudjuk, hogy igazából arra van-e szükségünk, az mindenki számára frusztráló lesz.

Sok jó PHP-fejlesztőt vonzanak a “Drupal-fejlesztő” állások, amelyek a PHP-tudást hangsúlyozzák. A fejlesztő ért a PHP-hoz, de a Drupalhoz nem. És ez még rosszabb. Rosszabb, mert a végeredmény - letérve a Drupal útról - egy egyedi kódolású weboldal lesz, amely nem csak hogy szükségtelen, hanem még el is veszíti így a Drupal sajátos előnyét, rugalmasságát, a közösség által épített funkciók kapcsolhatóságát, a frissítést, stb.

Azonban, ha tudjuk, hogy kire van szükségünk, és a nevén tudjuk nevezni, akkor nagy eséllyel meg fogjuk találni a feladatra a legmegfelelőbb drupalistát. Ha Drupal megoldást keresünk, de nincs még tapasztalatunk a Drupallal, érdemes egy sitebuildert keresni és hangsúlyozni a Drupal, valamint a webes legjobb gyakorlatok ismeretét (a “kötöm az ebet a karóhoz”-típusú PHP-tudás helyett).

Ha már van egy Drupal sitebuilderünk, de grafikusra lenne szükségünk a vizuális kommunikáció erősítésére, akkor keressünk egy Drupal sminkkészítőt, feltételként említve a grafikai érzéket, a CSS-tudást, valamint a Drupal sminkkészítési ismereteket. Ha már van egy sitebuilder, de az megállapítja, hogy az igényeket az elérhető modulokkal nem, vagy csak részben lehet megvalósítani, akkor itt az ideje egy Drupal modulfejlesztő (nem egyszerűen “Drupal-fejlesztő”) bevonásának, kiemelve a Drupal modulfejlesztési tudást, a Drupal core ismeretét, illetve az egyes kiegészítő modulok API-jaiban és a legjobb gyakorlatokban való jártasságot.

 

Forrás:
http://sharonkrossa.com/drupallets/hiring-drupal-professionals-part-1-know-what-you-need