ITT TARTÓZKODIKBlogok / web4get's blog / Tequa.hu - a minőség képzése

Tequa.hu - a minőség képzése


Írta:web4get Bejegyzés dátuma:29 April 2013

Idén februárjában került átadásra a tequa.hu portál, egy közel kétéves folyamat lezárásaként. 2011 márciusában kaptam egy megkeresést egyik ügyfelünktől, hogy mint alvállalkozó, technikai oldalról szálljak be a TEQUA új weboldalának projektjébe.

A megvalósítandó feladat két külön rendszer létrehozása volt.

 1. Az első maga a honlap, ami a külvilág felé kommunikálja a cég tevékenységét, a felnőttképzést, valamint a cég információit, híreit, elérhetőségeit. A weboldal célja, hogy iránytű legyen a felnőttképzést keresőknek az Interneten, a képzésekre rátaláljanak és vevőket konvertáljon a látogatókból. Célcsoportja elsősorban a vállalati szférában dolgozók.
  Ennek megvalósítását Drupal 6-os verzióval végeztük.
   
 2. A másik rendszer egy tanfolyami oldal létrehozása, amely teljesen elkülönül a honlaptól. Ez egy tanfolyamokat kezelő oldal, ahol a tanfolyam résztvevői egy zárt közösségben információkat oszthatnak meg egymással. Ennek  megvalósítását drupal 6-ra épülő drupal commerce disztribúcióval végeztük.

 

Megvalósítás

1. A honlap architektúrájának felépítése a képzések mentén készült.

Képzéscsoportok ► Képzések ► Tanfolyamok

 • A képzéscsoportok (pl. autóipar) foglalják magukba a képzéseket.
 • A képzések külön tartalomtípusok. A képzéseknek vannak leírásaik, általános tájékoztatójuk, kapcsolódó tananyagaik és más kapcsolódó képzéseik.
 • A tanfolyamok a képzésekhez kapcsolódnak. A tanfolyamnak van időpontja, ára, helyszíne, jelentkezési határideje és vizsgadíja.
 • A tanfolyamokra online lehet jelentkezni egyénileg, vagy akár csoportosan is, de ajánlatot is lehet kérni kihelyezett képzésre.
 • Az egyes tanfolyamok a képzés oldalán jelennek meg, így egyből látható egy-egy képzésnél, vagy akár a képzéscsoport nézetnél is, hogy melyik képzésnél lesz a jövőben tanfolyam.
 • A honlapon a jobb oldali sávban a közelgő tanfolyamok automatikusan megjelennek.
 • A tanfolyamkeresőben név, kezdési időpont, illetve kategória alapján is lehetőség van szűrésre, rendezésre.
 • A honlapon keresztül beküldött jelentkezések feldolgozásra kerülnek és az adott tanfolyam adminisztrátora létrehozza a tanfolyami oldalon a tanfolyamhoz tartozó csoportot és felveszi oda a résztvevőket. A résztvevőknek erről automatikus e-mail értesítés megy. Ezzel elérkeztünk a másik rendszerhez, a tanfolyami oldalhoz.

2. A tanfolyami oldal

 • Az oldalra bejelentkezve a felhasználók a csoportjuknak megfelelő felületet és tartalmakat látják. A csoportban az adminisztrátor létrehoz eseményeket (tanfolyamok időpontjai, helyszínei, vizsga, vizsga utáni buli, stb.), feltölt dokumentumokat (tananyag, fotók), illetve csoportüzenetet tud küldeni minden csoporttagnak. A tagoknak lehetőségük van a feltöltött anyagokhoz hozzászólni, kérdést feltenni, üzenőfalon írni.
 • Az oldalon történő változásokról (új anyag kerül fel, hozzászólás, kérdés érkezik) a rendszer automatikusan üzenetet küld, így nem maradnak le a csoporttagok az oldalon történő eseményekről.

 

Design

A webdesign megtervezése a már elkészült nyomtatott anyagok mintájának felhasználásával történt. A cél egy jól átlátható, bizalmat keltő és minőségi oktatást előtérbe helyező céges weboldal tervezése volt, amely nem viszi el a látogató figyelmét a tartalomról.

 

Elhelyezés

A weboldal hosztolását, illetve a domain név fenntartását, az e-mail címek biztosítását, a webmailt is mi biztosítjuk. Így - mint eddig sokszor -, itt is sikerült megvalósítani egyik mottónk: Drupal honlapkészítés, domain regisztráció, tárhely szolgáltatás - egy helyen, egy csomagban!

 

Tapasztalatok, összegzés

E munka közel két évig tartott főleg azért, mert időközben 3 ember is foglalkozott a megrendelőnél ezzel a projekttel, részben pedig azért, mert egy honlap elkészítésénél a legnehezebb feladat a tervezés. Ehhez pedig tudni kell, hogy mit szeretnénk. Ebben tud segíteni a vállalkozó, de csak annyiban, hogy felvázolja a lehetőségeket és elősegítse a döntéseket szakmai oldalról.

Ez volt azelső ilyen hosszabb lélegzetvételű, bonyolultabb és sokszor struktúrálatlan problémákat és feladatokat előhozó honlapkészítési projektünk. Sokat tanultam ezzel a munkával: türelmet, szakmai alázatot, kitartást, kiállást a szakmaiság mellett, hogy ne menjen el a projekt szakmaiatlan irányba. Emiatt néha ütközni is kellett.

A cég, aki fővállalkozó volt, időközben kilépett a projektből és mint alvállalkozó, előléptem fővállalkozóvá, aztán a webdesign, a hosztolás, illetve a domain fenntartása is hozzám került.

Büszke vagyok erre a projektre, erre a honlapra. A megrendelőnél kialakult egy jó folyamat, kialakult a kölcsönös bizalom, a weboldalért felelős személlyel megértjük egymást.

 

 

www.tequa.hu