ITT TARTÓZKODIKGyakran Ismételt Kérdések

Gyakran Ismételt Kérdések
:: DOMAIN NÉVVEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

 

:: Mi a domain név ?
Ez ami a böngésző címsorában megjelenik. Pl: http://www.ÖNNEVE.hu A domain név vagy internet cím, esetleg webcím, egy egyedi azonosító az interneten. Az Ön saját domain neve lehetőséget biztosít a saját honlapjának elérésére a világ bármely országából, továbbá a domain névből képezhet saját email címet is. Pl.: keresztnev@vezetéknév.hu vagy sajatnev@azÖNCÉGE.hu

:: Mennyi ideig tart egy domain név bejegyzése ?
---.hu nem prioritásos domain esetében :
14+3 nap, ami az országban mindenhol azonos, hisz ezt az Internet Szolgáltatók Tanácsa végzi. (www.domain.hu) Ez idő alatt várólistán parkolnak a bejegyzésre váró nevek.
---.hu prioritással rendelkező domain esetében: (A cégvégzésen szereplő rövid nevének vagy védjegyezett nevek vagy védjegyek regisztrálása) 3 nap alatt.
---.com; .info; .net és egyéb külföldi domain nevek esetében a bejegyzés általában 1 munkanapon belül megtörténik !

:: Ahhoz, hogy átregisztráljam Önökhöz a domain nevet mit kell tennem ill. jelent-e ez valamilyen Plusz költséget ?
Csak ki kell töltenie egy domain név igénylőlapot és az ,,új igénylés" helyett a regisztrátorváltást kell kiválasztania. A regisztrátorváltás díjmentes. Nemzetközi nevek esetén viszont központilag 1 évvel meg kell hosszabbítani a domain érvényességét az átregisztrációnál. Ezt a domain menüpont alatt elvégezheti.

:: Van egy domainem, hogyan tudok rá tartalmat feltölteni?
A domain önmagában nem jelenti azt, hogy tartalom is tartozik hozzá. Ahhoz, hogy a domain beírásakor tartalom jelenjen meg, tárhely szolgáltatást kell megrendelnie.

::.hu vagy más végződést válasszak ?
Tulajdonképpen nem lényeges, mert minden cím elérhető a világ minden tájáról, azonban vannak érvek amik egyik vagy másik mellett szólnak. A .com/.net/.org/ címek első bejegyzése kevesebbe kerül, mint egy .hu domain, de a további években többet kell fizetnünk érte, tehát a .com drágább lesz a jövőben. Az .info és a .biz címek pedig már a bejegyzéskor is többe kerülnek akár a .hu-s végu, akár a .com-os címeknél. A másik megközelítése: Hogy mennyire sürgősen kell Önnek név. Amennyiben azonnal, azt csak a .com/.net/.org/.info és .biz címeknél lehet biztosítani, a .hu esetében minimum 3 nap az országban mindenhol. A hazai piac szereplői számara a legkönnyebben a .hu végű címek jegyezhetőek meg, azonban ha a külföldiek számára is szeretnénk működtetni a honlapot, akkor célszerű, ha nemzetközileg jobban ismert végződést választunk, azaz .com, .net vagy .info végű cím mellett döntünk.

:: Egy honlaphoz tartozhat-e, tartozzon-e több végződés ?
Igen, sok esetben érdemes is több címmel azonosítani honlapunkat. Például ha egy XY nevű autójavításra specializálódott cég célszerű, ha a autojavitas.hu és a xy.hu webcímet is bejegyezteti magának és honlapját mindkét címen elérhetővé teszi.

:: A domain regisztráció tartalmazza az MX rekordokat is ?
Nálunk igen.

:: Kell-e tartalomnak tartoznia egy domainhez ?
Nem. Egy webcímet későbbi felhasználás céljából is "levédhetünk". Azonban a .hu domain tartományra vonatkozóan más a szabályozás! A .hu címekre azonnali használat van előírva, de elegendő, ha a domainhez akár egyetlen email cím is tartozik, mert ez is használatnak minősül. A továbbértékesítés céljából bejegyzett címekkel azonban vigyázni kell, mert a 2005. március 1-től érvényes szabályozás alapján könnyen elveszíthetjük a nevet, ha meggondolatlaul kínáljuk fel eladásra...


:: Lehet-e ékezet a domain nevekben ? Érdemes beregisztrálnom a domain nevem ékezetes változatát ?
Igen, a .hu, a .com és a .net webcímek tartalmazhatnak ékezetes karaktereket is. 2004 tavaszától már a domain nevekben használhatóak ékezetes karakterek is. Egy egy szabvány kódrendszer segítségével egyes böngészők már képesek az ékezetes webcímekhez tartozó honlapokat megjeleníteni, azonban néhányuk erre még nem képes.
Azonnal intézkedjen a név ékezetes változatának bejegyzése érdekében, amíg más nem foglalja le azt Ön elől, mert visszaszerezni már szinte lehetetlen küldetés, vagy nagyon sokba kerülhet, ha az ékezetes név tulajdonosa információt szerez az Ön kiszolgáltatottságáról.

 

Kérdései lennének?
Vegy fel velünk a kapcsolatot!
Kattintson ide!


:: ALAPVETŐ KÉRDÉSEK AZ ÁLTALUNK BIZTOSÍTOTT SZOLGÁLTATÁSOKKAL KAPCSOLATBAN

 

- Mi az a CGI?
Az angol Common Gateway Interface rövidítése, ami egy mód arra, hogy szerveroldali programok futtatásával dinamikus honlapokat készítsünk. A CGI nem programnyelv, hanem egy módszer. CGI-t szinte bármilyen nyelven írhatunk, de leggyakrabban Perl-ben vagy C-ben szokás.

- Mi az a PHP?
PHP (Hypertext Preprocessor) egy szerver oldali HTML-be ágyazott szkript-nyelv. Ez azt jelenti, hogy a HTML kódba írhatjuk a PHP parancsokat. Ha egy PHP kódot bemásolunk egy valami.php nevű fájlba és megnézzük egy böngészőből, akkor a letöltés előtt a PHP értelmező megkeresi a neki szóló parancsokat és végrehajtja.

- Mi az a MySQL vagy PostgreSQL?
Mind a kettő adatbázis rendszer. Ha sok adatot kell tárolnunk, esetleg keresni is kell köztük, akkor a legjobb adatbázisba rendezni őket. Mindkét adatbázist könnyen kezelhetjük PHP-ből, így egyszerűen megjeleníthetők a kivánt adatok a weblapokon.

- Mi az a POP3 kapcsolat?
A POP3 levelezési protokoll, mely lehetővé teszi, hogy leveleinket a szerveren fenntartott postafiókunkban letöltés előtt megnézhessük és távolról kezelhessük;

- Mi az az IMAP?
A POP3-hez hasonló levelezési protokoll, mely lehetővé teszi, hogy leveleinket a szerveren fenntartott postafiókunkban letöltés előtt megnézhessük és távolról kezelhessük;

- Mi az a bitsegesség (bitrate)?
Az adatátvitel sebessége; mértékegysége a "bps" = bits per secundum;

- Mi az a böngésző (browser)?
Az Internet eddig legfontosabb alkalmazását: a Web-információ beszerzését és megjeleníté- sét szolgáló program; legfontosabb képviselői napjainkban az Internet Explorer, a Netscape Navigator, a Mozilla és az Opera sorozatok; ezek a grafikus megjelenítésű böngészők ma már több egyéb Internet-alkalmazást is kezelnek, mint pl. levelező, (UseNet-) hírolvasó, csevegő, Internet- konferencia, stb.;

- Mi az a kárbelmodem (cable modem)?
Készülék, mely a számítógép és a kábelháló- zat közötti csatlakozást (hardver és szoftver illesztést) szolgálja;

- Mi az az FTP kapcsolat?
FTP-programokkal azonosító jelszó birtokában távoli szerverek tartalmához férhetünk hozzá, onnan pl. bizonyos állományokat szerezhetünk be és oda állományokat tölthetünk fel (pl. saját Weboldalainkat szolgáltatónk gazdagépére);

- Mi az a HTML?
Weblapok készítésére, megjelenítésére használt egyszerű jelölő nyelv.

- Mi az a HTTP?
Gazdagépek, kiszolgálógépek és az egyéni felhasználó gépe közötti szöveges, vagy multimédiás HTML anyagok (hiper- text) kommunikáció protokollja;

- Mi az a kiszolgáló (host)?
Olyan számítógép egy hálózatban, mely a hálózat más számítógépei számára is szolgáltatásokat nyújt;
A host-okat a világhálón egyértelmű névvel azonosítják. PL: s3.vhost.hu

- Mi az az IP cím?
Minden hálózatban, amelyben a kommuniká- ció a TCP/IP-protokoll szerint folyik, a gazdagépek IP-azonosítószámmal rendelkeznek;Az IP (Internet protokol) az a protokoll, amelynek segítségével internet gazdagépek (hosts) egymással kommunikál- nak;:: TÁRHELLYEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

 

:: Biztonság és elérhetőség - Mekkora a rendelkezésre állás? Van-e adatmentés?
Szervereinken minimum 99,9 % os elérhetőséget garantálunk. Nálunk teljes biztonságban érezheti magát! 24 órás technikai szerver készenlétünkön kívül tükrözéssel és back-up szolgáltatással is védjük adatait! Nem csak egy hanem több szerver is készenlétben áll a folyamatos szolgáltatásért, így egy esetleges probléma esetén a lehető leggyorsabban tudunk intézkedni, a szolgáltatás folyamatossága mellett.
FIGYELEM! Más szolgáltatónál elképzelhető (általános tapasztalat), hogy ezen szolgáltatások nem elérhetőek és ezen témákat megpróbálják kikerülni. Sőt van, hogy néha csak 1 -2 személyből álló vállalkozó alkotja a "szolgáltatót". Így amennyiben probléma merül fel, kapacitásukból eredően nem tudnak teljes mértékben helytállni! Sőt van, hogy ezen "szolgáltatók" csupán néhány tízezres háttérrel rendelkeznek, így amennyiben néhány héten/hónapon belül nem folyik be a kalkulált összeg, egyszerűen tönkremennek. Amennyiben mégsem, előfordulhat ezen "szolgáltatók" képesek irreálisan magas számú ügyfelet egy (legtöbbször az egyetlen!) szerveren fenntartani, ezáltal lassítva a szervert és kisebb-nagyobb meghibásodásokat okozva.

:: Kényelem és gyorsaság- Milyen Önöknél az ügyintézés?
A levelek többségére még 1 órán belül reagálunk és intézkedünk, de legkésőbb 24 órán belül választ és megoldást kap! Amennyiben pedig telefonos ügyfélszolgálatunk éppen (pl foglaltság)nem tudja hívását fogadni, díjmentes visszahívást biztosítunk! Kell ennél több?

  :: Egyszerűség - Hogyan menedzselhetem a tárhelyemet?
Szolgáltatásunkat admin felület segítségével veheti igénybe, amely változtatás esetén folyamatosan rendelkezésére áll. Egyedi admin felületünket folyamatosan fejlesztjük a lehető leghatékonyabb használhatóság érdekében.
FIGYELEM! Más szolgáltatónál előfordulhat, hogy nincs admin felület! Ez jelentős bosszadalmakat okozhat minden ügyfélnek, amikor az ügyintéző nem megfelelő gyorsasággal lép fel és mindig rá kell várni! Figyelni kell azon szolgáltatóknál is, akik a kis befektetés érdekében nyílt forráskódú, elsőnek profinak tűnő admin felület használnak és ezzel reklámozzák. Mivel ezen admin felületek nyílt forráskódúak, elég sok problémát okozhat.

:: Mi akkor a teendő, ha a Domain nevemet egy másik cégnél regisztráltattam, de Önöktől szeretném a tárhely és E-mail szolgáltatást igénybe venni?
A domain átregisztrációját kell nálunk igényelnie (ez, ha a domain nem féléven belül jár le, akkor ingyenes, más esetben ki kell fizetnie a következo egy évet is az átregisztráció után ) és a tárhely igénylést el kell küldenie, ugyanakkor a már meglévő domain nevén az IP címet be lehet állítani a mi szerverünkre is, ezt a mostani szolgáltatójánál kell kérnie.

:: Mennyi időt vesz igénybe az átregisztráció? Jár e leállással az áregisztráció?
A levél kézhezvételétől számítva körülbelül 12-48 órán belül már át is lesz regisztrálva a domain név. Kérésre minden esetben úgy oldjuk meg az átregisztrációt, hogy az a lehető legkisebb leállással történjen meg. (Legtöbb esetben nincs leállás) Ekkor megadjuk a hozzáféréseket a tárhelyhez és Ön beállíthatja, így mikor elindul az átregisztráció vagy a régi vagy az új tárhelyre mutat és a látogatói nem vesznek észre semmit. A végén a domain "beáll" az új tárhelyre.

:: Mennyibe kerül a domain név átregisztrálás?
Ez a szolgáltatás ingyenes. Ha azonban az átregisztrálandó domain fél éven belül lejár, ki kell fizetni a következő egy évet, illetve nemzetközi neveknél +1 évvel meg kell hosszabbítanunk központilag a domain érvényességét.

:: Ha Önöknél rendelek tárhely szolgáltatást, akkor lehet e egy tárhelyen belül több domain-t is fenntartani? Van e pluszköltsége ezen domainek fenntartásának?
Igen, elhelyezhet, az árlistában láthatja, hogy mennyit és hogyan. Plusz költsége nincs.

:: Mit jelent az hogy a tárhely szolgáltatáshoz korlátlan subdomain-t (aldomaint) kapok?
Gyakorlatilag egy virtuális domain névvel rendelkezhet. Így más tartalmat tölthet föl egy hasonló hangzású domain névre plusz költségek nélkül. Például, ha Ön nálunk regisztrálta be a www.Kiss.hu domain nevet, akkor ingyenesen létrehozunk önnek több ehhez kapcsolódó aldomaint: www.peter.kiss.hu, www.attila.kiss.hu, www.nora.kiss.hu.

:: Behívhatom-e a Web-oldalamat anélkül, hogy a domain név elé a "www"-t gépeljem?
Igen.
 

:: Milyen függvények vannak a PHP-ben letiltva?
A PHP kisebb biztonsági korlátozásokkal szabadonhasználható. Ügyfélszolgálatunkon próba hozzáférést kérhet, illetve érdeklődhet ezen korlátzásokról.

:: Mi a teendő akkor amikor már betelt az e-mail postafiókom és nem szeretném törölni a szerveren tárolt leveleimet?
Lehetősége van évi nettó 2000 Ft -ért 200MB -os tárterületet vásárolnia az E-mailjeihez.

Kérdései lennének?
Vegye fel velünk a kapcsolatot! Kattintson ide!