ITT TARTÓZKODIKBlogok / web4get's blog / Az építésügy portálja

Az építésügy portálja


Írta:web4get Bejegyzés dátuma:24 July 2010

Nemrég készült el az építésügyi portál (www.e-epites.hu), amelynek küldetése az építésügy szakmai szereplőinek információk nyújtása első kézből, hitelesen és megbízhatóan.

A portál drupal 6-os rendszerrel került megvalósításra.

A weboldal létrehozásával kapcsolatos elvek:

 • Tagoltság: az információk, cikkek, álátható rendszerben való és emberi „fogyasztásra” alkalmas megjelenítése
   
 • Átláthatóság: a látogató az oldalra érve egyből át tudja tekinteni az oldal tartalmát. Ennek több lépcsős megvalósítása a baloldali menüpontok megnevezett egységekre való tagolása, illetve azok felhasználói szegmensekbe való besorolása. Az így létrejövő felső lenyíló menüsor a lakossági, szakmai és hatósági tartalmakat szeparálja el egymástól. A felső menüben kapott még helyet a weboldal bemutatására szánt „Rólunk”, menüpont. Az oldal alján minden oldalon látható az oldaltérkép, amely a weboldal linkekkel ellátott struktúráját tartalmazza.
   
 • Címkék: az átláthatóságot és a tagoltságot elősegítendő az egyes tartalmakat címkékkel lehet ellátni. Ennek több funkciója is van: egyrészt a weboldal címlapján egy címkefelhőből látható a felvitt tartalmak témáinak aránya, másrészt az egyes címéken keresztül elérhetők a weboldal azonos témájú tartalmai, amelyek vagy a címkére való kattintással, vagy az egyes cikkek alatt elhelyezett automatikus kapcsolódó cikkek funkcióval érhetők el.
   
 • Menümorzsák: a látogató minden egyes tartalomnál tudja, hogy éppen a honlap melyik pontján áll. Ezt hivatott elősegíteni a az úgynevezett menümorzsa. Például a keresőből valaki egy hírre talál rá és az oldalra érkezve egyből a hírek rovat egyik cikkére érkezik. Ekkor a menümorzsában a következő látszik: Címlap-->Hírek
   
 • Keresés: a weboldalon működő keresővel az alapvető egyszerű keresésen túl lehetőség van kategóriánkénti keresésekre is. A beírt keresőszavakat a rendszer egy külön táblázatban logolja, így a webmester számára információt biztosít, hogy miket keresnek a látogatók. Ez alapja lehet a honlap egyes tartalmainak kiemeléséhez és/vagy egyes keresőszavakra fizetett hirdetések megvásárlásához.
   
 • Keresőbarátság: fontos, hogy a tartalmakat a keresők könnyen megtalálják. Az Építésügyi portál ennek szellemében készült.
  • Meta leírások: a weboldal célját, küldetését, egyes keresőszavait, valamint minden tartalomhoz ezeken felül egyedi leírásokat tartalmaz.
    
  • Keresőbarát url: minden egyes tartalomnak a menü és címe szerinti url-je van. Egy példával élve: a felhívás című cikk url-je normál esetben: www.e-epites.hu/node/24. A keresőbarát url funkcióval: www.e-epites.hu/hirek/felhivas. Ez így a keresők számára jól értelmezhető.
    
  • Címek kiemelése: a keresők által favorizált fejléc jelölőkkel formázott cikk címek.

 

 • Automatizmus: a weboldal a legtöbb funkció automatizált. Ez megkönnyíti a szerkesztést és egy keretbe rendezi a tartalmakat. Ez annyit jelent, hogy egyszer kell felvinni egy cikket és a többi már az előre beállított listázók dolga. Automatikusan jönnek létre a következők:
  • Archívum: beállított időtartamnál, vagy éppen lejárt határidejű pályázat, vagy eseménynél a tartalmak automatikusan átkerülnek archívumba. Hírek esetében egy előre beállított idő (1év) elteltével kerülnek át archívumba.
    
  • Főoldal: a főoldalon lévő vezércikk egy hírek rovatban listázódó cikk. Úgy kerül valami főoldalra, hogy a cikk szerkesztésénél kijelölünk egy jelölőnégyzetet, amely attól függően, hogy vezércikk, vagy címlap teljesen kibontva, vagy az ajánló dobozban jelenik meg.
    
  • Az ajánló dobozban jelennek meg a jogszabályfigyelő és a pályázatok legutóbbi elemei is. A jogszabályfigyelőben a legutolsó 5 tartalom listázódik a főoldali részben, míg a pályázatoknál a lejárati idő szerint a legaktuálisabb 5. Itt kapott még helyet a gyorslinkek része is, ahol egyes fontos linkek kaptak helyet, ami a keresésekből kapott eredmény alapján leginkább érdeklődésre tartott számot. Ez akár hetente is változik az állandó tartalmai mellett.
    
  • A portálon található külső linkek automatikusan új ablakban nyílnak meg, nem csökkentve ezzel az oldalon töltött időt.
    
  • Közelgő események: a naptár alatt a legaktuálisabb 6 db eseményt listázza automatikusan.
    
  • Dátum menzők kerültek beállításra sok tartalomnál: események, pályázatok, rendezvények. Itt az automatizmus abból áll, hogy a rendszer figyeli a beállított kezdő és záró dátumokat és amint ezek elmúltak, egyből átkerülnek arcíhvumba a tartalmak.

    

 •  A portál kétirányú kommunikációját elősegítendő lehetősége van a látogatóknak tartalmat ajánlani a portálra. Tehetik ezt egyszerűen egy űrlap kitöltésével. Ugyanígy lehetőség van visszajelzésre tartalmi és technikai kérdések beküldésére is.

   

 • A kommunikáció biztosítására rss csatornákat is biztosít a portál. Aki akar külön címkékre is feliratkozhat. Tehát ha valakit a felhívások érdekelnek, akkor csak azokat a címkéjű hírekre iratkozik fel.
   
 • Végül fontos volt a nem található oldalak kezelése. Itt egy felhasználóbarát szöveg került elhelyezésre, ahol a felhasználót tájékoztatjuk a lehetséges okokról, amiért az oldalt láthatja, illetve javaslatot teszünk a keresett tartalmak eléréséi módjaira.
   

Ez az oldal tartalmaz még egy verset is, ami így, túl a technikán és túl a szakmán emberközelivé teszi a portált. Minden honlap készítésének így állunk neki: az emberközeliséggel, a józan ésszel. A technika másodlagos, az csupán kiszolgálja az előbbit.

Ezt tekintjük munkánk elsődleges hozzáadott értékének.

A portál címe: www.e-epites.hu

Jó böngészést!

Kérdéseit, észrevételeit a kapcsolat pontban, vagy regisztráció és belépés után hozzászólásban jelezheti.